?2020.01.29
Klomp
Een nieuw sprankelend en avontuurlijk duo waarin met ritmes en geluiden wordt geëxperimenteerd.

KLOMP

Lucas van Merwijk | drums & Abel Marcel | keys 

Drummer Lucas van Merwijk zag begin jaren 80 vele malen het baanbrekende duo Misha Mengelberg/Han Bennink spelen. Het idee om een dergelijk duo te vormen waarin je als drummer onbegrensde vrijheid hebt verdween nooit uit zijn hoofd. Van Merwijk initieerde sindsdien talloze projecten in uiteenlopende samenstellingen op het gebied van Cubaanse muziek, global groove, jazz en geïmproviseerde muziek. Nu In 2020, vindt hij in pianist Abel Marcel eindelijk de ideale muzikale duo partner; geworteld in de cubaanse traditie met drang naar muzikale vrijheid, improvisatie en experiment. Een nieuw, eigenzinning en brilliant muzikaal avontuur is het gevolg.

PROGRAMMEURS OPGELET! Dit project gaat vanaf 2020 op de festivals spelen en de jazzclubs in.

Abel Marcel is één van de meest veelzijdige Cubaanse musici van zijn generatie en is actief als pianist, componist, arrangeur, producer, bandleider en docent. Abel is te horen op uiteenlopende albums variërend van hiphop tot salsa en van jazz tot klassiek maar ziet zichzelf in de eerste plaats als improvisator. Zijn klassieke piano opleiding, gecombineerd met het unieke muzikale Cubaanse erfgoed resulteren in een bijzondere muzikale tweedeling. Op het podium is Abel Marcel een charismatische figuur, die zijn medemuzikanten inspireert met zijn dynamische spel en improviserende benadering van de muziek, een benadering vol met rauwe emotionele kracht en humor.

Lucas van Merwijk staat al meer dan 30 jaar aan de voorgrond van de Europese latin, jazz en percussie scene. Hij werd door de lezers van De Slagwerkkrant tussen 1993 en 2019 vele malen gekozen tot beste jazz alsmede beste world/fusion drummer. Na een intensieve studie afro-cubaanse drums in Cuba bij drummer Oscarito Valdes (Irakere, Afro Cuba), werd Lucas actief als drummer en percussionist bij tal van groepen en artiesten in Nederland en Europa. Van Merwijk is niet alleen drummer maar leidt ook verschillende ensembles waaronder The Soul of Spanish Harlem, The Cubop City Big Band, Van Merwijks Music Machine, met jaarlijks wisselende thema’s, en de internationale wereldpercussie groep Drums United.

Naast dit alles is Lucas een veel gevraagd docent. Buiten zijn  docentschap aan het Conservatorium van Amsterdam, wordt hij regelmatig gevraagd voor workshops en masterclasses en doceert hij als freelance leraar aan diverse drums en percussie instituten in Europa, Azië en Amerika.

In 2010 ontvangt Van Merwijk de Global Act Award van het Muziek Centrum Nederland voor zijn gehele werk op het gebied van World Music. Van Merwijk heeft twee publicaties op zijn naam staan. WorldBeat; World rhythms for drum set (2013) en Advanced Coordination Studies (2017)

article images (2)


meet us here

4Beat

Caprero - Bloemendaal
Netherlands

Tickets

4Beat

Amfitheater Leegwater Park - Purmerend
Netherlands

Tickets

Drums United

WaldBühne - Schwarzenberg
Germany

Tickets

Artvark & Drums United

De Oosterpoort - Groningen
Netherlands

view all dates...