Lucas van Merwijk biography
Jazzprofiles.com:
'Lucas van Merwijk lays down so much good stuff that even the eyes of a trained drummer can't catch it all...’

Lucas staat al meer dan 30 jaar aan de voorgrond van de Europese latin, jazz en percussie scene. Hij werd door de lezers van De Slagwerkkrant tussen 1993 en 2020 vele malen gekozen tot beste jazz alsmede beste world/fusion drummer. 

Na een intensieve studie afro-cubaanse drums in Cuba bij drummer Oscarito Valdes (Irakere, Afro Cuba), werd Lucas actief als drummer en percussionist bij tal van groepen en artiesten in Nederland en Europa. Sinds 1985 de drummer van de vooraanstaande Latin jazz groep van Europa, Nueva Manteca.

Van Merwijk is niet alleen drummer maar leidt ook everschillende ensembles waaronder The Soul of Spanish Harlem, The Cubop City Big Band, Van Merwijks Music Machine, met jaarslijks wisselende thema’s, en de internationale wereldpercussie groep Drums United. 

Naast dit alles is Lucas een veel gevraagd docent. Buiten zijn sinds 1985 vaste docentschap aan de World Music afdeling van het Codarts Instituut te Rotterdam en het Conservatorium van Amsterdam, wordt hij regelmatig gevraagd voor workshops en masterclasses en doceert hij als freelance leraar aan diverse drums en percussie instituten in Europa, Azië en Amerika.

In 2010 ontvangt Van Merwijk de Global Act Award van het Muziek Centrum Nederland voor zijn gehele werk op het gebied van World Music.

Van Merwijk heeft twee publicaties op zijn naam staan. WorldBeat; World rhythms for drum set (2013) en Advanced Coordination Studies (2017)

Lucas gebruikt Pearl Drums, Zildjian cymbals, Remo drumheads, Pearl percussion, Lucas van Merwijk signature Zildjian drumsticks, SkyGel damping pads en Dap Audio microphones.

Professor drums at the Jazz Department of the Conservatory of Amsterdam, (CVA, The Netherlands), Professor Drums and Latin Percussion at the World Music Department of Codarts (The Netherlands) Teacher and clinician at 9Beats (Tianjin, Beijing China)

Founder/leader/conductor/arranger/musical director of international percussion group Drums United. Founder/leader/conductor/musical director of the Cubop City Big Band (CCBB, The Netherlands), Co-director of Tam Tam Productions (TTP Amsterdam, The Netherlands) Expert in latin drums; drummer/percussionist, composer/arranger. 

Lucas plays Zildjian cymbals | Pearl Drums | Remo Drumheads | Lucas van Merwijk Signature Zildjian Drumsticks | Skygel Dampers | SKB Drumcases | Dap Audio Microphones 

 

Biografie

Lucas van Merwijk is een van de grootste jazzdrummers van Nederland. Hij is bekend om zijn vermaarde projecten als Drums United, The Cubop City Big Band, The Soul of Spanish Harlem, van Merwijks Music Machine en Nueva Manteca. Van Merwijk werkt graag met internationale artiesten en mengt alle mogelijke slagwerktradities door elkaar: van latin tot jazz en van Afrikaans tot Indiaas.

1961

Lucas van Merwijk wordt in De Bilt geboren. Al op vroege leeftijd begint hij met drummen.

1980 - 1982

Van Merwijk studeert aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tegelijkertijd wordt hij ook actief in de Nederlandse jazz- en salsawereld.

1982 - 1986

Lucas van Merwijk speelt drums bij het Boulevard Of Broken Dreams Orkest, een muziektheaterproject van Gert-Jan Blom.

1984 - 1987

In Parijs speelt Van Merwijk samen met de percussionist Henri Guédon, die gezien wordt als een pionier op het gebied van latin en salsa.

1985 - 1992

Maarten van Norden richt Future Shock op, de eerste Nederlandse jazzband die gebruik maakt van funk- en rockritmes. Van Merwijk is al vanaf het prille begin van de partij. De groep wordt onthaald als een sensatie.

1986

In Cuba volgt Van Merwijk een studie Afro-Cubaanse drums bij Oscarito Valdes, waarna hij zelf les gaat geven in latin percussie aan het conservatorium in Hilversum. In hetzelfde jaar tourt hij met de eigenzinnige fluitist Chris Hinze.

1987

Van Merwijk wordt drummer van de latin jazz/cubop formatie Nueva Manteca. De groep bouwt in de loop der jaren een unieke positie op binnen de Europese latin jazz, onder meer door de speciale Meet The Legends-tournees, waarbij latingrootheden optreden met Nueva Manteca. In dit jaar start Van Merwijk ook als drumleraar aan het Codarts Instituut te Rotterdam en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

1988

Samen met Future Shock tourt Van Merwijk door Azië.

1989 - 1991

Van Merwijk is de vaste drummer van Jansen & Co, het muzikale tv-programma van Leoni Jansen.

1990

Samen met gitarist Leonardo Amuedo richt Van Merwijk het trio Sticks & Strings op. Derde lid is de Arubaanse bassist Reno Steba.

1991

Van Merwijk treedt op met Hans Dulfer en met jazzzangeres Denise Jannah. Hij maakt tot 1994 deel uit van het Dennise Jannah Quartet.

1993

Sticks & Strings brengt bij Timeless Records de cd URU uit. De meeste composities zijn van de hand van Leonardo Amuedo, maar ook Van Merwijk en Steba componeren. Dit is ook het jaar waarin Lucas van Merwijk voor het eerst officiële erkenning krijgt van de lezers van de Slagwerkkrant: hij wordt verkozen tot beste jazzdrummer van de Benelux. De eretitels krijgt hij in de daaropvolgende jaren onafgebroken: tot 1999 wordt hij verkozen. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd A Heart Full Of Music van Denise Jannah.

1994

Van Merwijk is volgens de Slagwerkkrantlezers niet alleen de beste jazzdrummer, maar ook de beste fusiondrummer van de Benelux. Ook dit is niet eenmalig. Beste fusiondrummer wordt hij opnieuw in 1995, 1996, 1999, 2004 en 2005. Naast optredens met Nueva Manteca en Sticks & Strings tourt Van Merwijk ook met percussionist Martin Verdonk door Duitsland om clinics te geven.

1995

Van Merwijk start met een nieuw project: Cubop City Big Band. Deze internationale salsa bigband bestaat uit twintig musici. Al in het oprichtingsjaar verschijnt een cd van de bigband: The Machito Project, een eerbetoon aan de latin jazz grootheid Machito. Van Merwijk ontvangt een 'Award for outstanding service to jazz education' in Los Angeles.

1996

Van Merwijk tourt met Nueva Manteca en Cubop City Big Band.

1997

Opnieuw begint Van Merwijk aan een project: hij richt het platenlabel Tam Tam Records op. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd Ramses '97 van Ramses Shaffy.

1998

Er verschijnen twee albums op Tam Tam Records: Jam Fever, de tweede cd van het trio Sticks & Strings en Moré And More van de Cubop City Big Band. Van dit album wordt ook een single uitgebracht: Yiri Yiri Bon. Naast zijn tournees met Nueva Manteca en Cubop City Big Band geeft Van Merwijk percussieclinics in Parijs.

1999

Van de Cubop City Big Band verschijnt een live-album op Tam Tam Records: Live In The Hague. Van Merwijk tourt weer met zijn eigen bands, maar ook is hij op het podium van Female Factory te zien, en geeft hij in Colombia optredens met de pianist Edy Martinez. En alweer stort Van Merwijk zich op een nieuw project: Drumix! Hij vormt dit slagwerkduo samen met de Senegalese percussionist Aly N'Diaye Rose. Ze mixen een combinatie van Afrikaans, latin en westers slagwerk. Het duo brengt in december een album uit op Tam Tam Records.

2000

Van Merwijk blijft geïntrigeerd door de samensmelting van drumtradities over de hele wereld. Hij richt Drums United op, een slagwerkgroep met leden uit Bangladesh, Senegal, Spanje, Duitsland, Nederland, Suriname en Venezuela. Ook Aly N'Diaye Rose maakt onderdeel uit van de groep. De Cubop City Big Band tourt dit jaar niet, maar Van Merwijk gaat de theaters in met de vrouwenpopgroep She Got Game en reist met Nueva Manteca naar Israël. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd Rítmico & Pianístico van Gerardo Rosales.

2001

Er vindt een wisseling van de wacht plaats bij Sticks & Strings: bassist Jeroen Vierdag vervangt Reno Steba. De naam verandert in Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag.

2002

Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag brengt een cd uit: Live In Amsterdam. De cd wordt gepresenteerd met laaiend enthousiaste liner notes van gitarist Walter Becker (Steely Dan). Van Merwijk is weer veelvuldig op het podium te zien, onder meer bij het erefeest voor Nelson Mandela in Carré. Hij geeft les op het Manhattan School Of Music Summercamp. Cubop City Big Band brengt een eerbetoon aan Arsenio Rodriguez uit: Arsenio. Als gastmuzikant is hierop de Cubaanse tresero Nelson Gonzalez te horen. Van Merwijks dochter, de 16-jarige Gianna Tam, treedt toe tot Drums United.

2003

Van Merwijk speelt opnieuw in de theaters, niet alleen met She Got Game maar ook met Made In Holland. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd Tribute To Fania All Stars van Gerardo Rosales.

2004

Opnieuw geeft Van Merwijk les op het Manhattan School Of Music Summercamp. Drums United komt met een theaterprogramma: World Of Rhythm. De groep brengt een cd uit onder dezelfde naam.

2005

Het jaar van een groot aantal theatertournees: Drums United, Cubop City Big Band en Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag zijn allemaal in het theater te zien. De Cubop City Big Band viert hun tienjarige bestaan met een serie Latin Explosion-concerten. De Cubop City Big Band werkt mee aan de soundtrack van de Twentse tv-serie Van Jonge Leu En Oale Groond en de gelijknamige single van Herman Finkers. Gianna Tam is hierop te horen als achtergrondzangeres.

2006

Van de World Of Rhythm theatertournee van Drum United verschijnt een dvd. De Cubop City Big Band brengt een live-cd uit van de Latin Explosion-concerten.

2007

Naast het explosieve gezelschap van de Cubop City Big Band bestaat er ook behoefte aan een iets kleiner gezelschap. Dit wordt Van Merwijks Music Machine. Van Merwijk nodigt hiervoor bijzondere internationale artiesten uit. In 2007 zijn dit percussionist Roberto Vizcaino uit Cuba en steelpanspeler Konkie Halmeyer uit Curaçao.

2008

Van Merwijks Music Machine nodigt de Bulgaarse fluitist Theodossis Spassov uit om naar Nederland te komen. Lucas van Merwijk levert bijdragen aan het album Memorias De Cuba van Carel Kraayenhof.

2010

Bij de uitreikingen van de Wereldmuziekprijzen, op 2 december tijdens de eerste editie van de Dutch Jazz & World Meeting 2010 in Amsterdam, wint Lucas van Merwijk de MCN Global Act Award, bestemd voor een Nederlandse artiest of groep die al geruime tijd toonaangevend is in de wereldmuziek. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 5000 Euro. 

2011

Nueva Manteca onderneemt een theatertournee met het Tango Con Clave en speelt daarbij muziek van tangovernieuwer Astor Piazzolla vanuit een Argentijns en Cubaans perspectief. De band tourt door Israël met Requiem Para El Mundo, een programma waarin Gregoriaanse melodieën ritmisch en harmonisch bewerkt worden vanuit het latin jazz-idioom. Cubop City Big Band doet een reeks concerten in de serie Otro Mundo en voert met harpist Edmar Castañeda muziek uit Colombia uit. Van Merwijk speelt met Drums United in Duitsland en Canada. De percussiegroep gaat in oktober met de Ierse bodhránspeler Eamon Murray op tournee door Nederland met European Heartbeat. Het concertseizoen 2011-2012 staat voor Nueva Manteca in het teken van Chicano Rock, een ode aan de Latijns-Amerikaanse popmuziek uit de jaren zestig zoals die indertijd onder meer door gitarist Carlos Santana gespeeld werd in Los Angeles. De band speelt 6, 7 en 8 september op het Gwangju Worldmusic Festival in Zuid Korea.

2012

Cubop City Big Band doet met het programma Otro Mundo ‘Uruguay’ optredens met zangeres Beatriz Aguiar, bassist José Lopretti en drummer José Perez. Na een Turkse editie van de serie European Heartbeat, samen met darboekaspeler Misirli Ahmet, doet Drums United een uitgebreide tournee door Nederland, Duitsland, Noorwegen, Turkije, Luxemburg, de Verenigde Staten en Canada. De groep Music Machine doet voor het tweede achtereenvolgende seizoen een tournee met de Ivoriaanse bassiste/zangeres Manou Gallo uit de band Zap Mama. Later in het jaar doet Music Machine met het programma Cuban Golden Classics een optreden op Cyprus. Lucas van Merwijk speelt mee in de groep Marco Toro Y Su Ensamble van Drums United-bandlid Marco Toro tijdens het optreden op salsafestival Toros Y Salsa in het Franse Dax.

2013

Nueva Manteca viert op 5 januari 2013 het 25-jarig bestaan met een jubileumconcert in het Bimhuis. Van Merwijk treedt opnieuw uitgebreid op in het buitenland met het programma Heartbeat van Drums United. Dit jaar zijn onder meer Thailand, Duitsland, Mexico, de VS en Canada aan de beurt. In het laatstgenoemde land speelt Music Machine hun show Cuban Golden Classics op Sunfest in Londen, Ontario. Salsaband Los Misticos is oorspronkelijk opgericht als de huisband van de Amsterdamse salsaclub Mystique. De band wordt geleid door Van Merwijk (timbales) en Juan 'Bulu' Viloria (conga's) en heeft in de bezetting zangeres Yumarya uit Curaçao en Adinda Meertins uit Suriname op Baby Bass. Los Misticos treedt ook buiten de club op en doet een reeks show met Jimmy Bosch, Franky Vasquez en Herman Olivera. De band speelt ook op het salsafestival in Dax. Lucas van Merwijk publiceert een lesboek voor drummers: World Beat: World Rhythms For Drumset.

2014

Van Merwijks organisatie Tam Tam Productions huist ook groepen waar de percussionist zelf geen deel van uitmaakt zoals het percussiekwartet 4Beat, dat shows geeft speciaal voor kinderen, en de drie percussionisten Gianna Tam (Suriname), Femke Krone (NL) en Ryoko Imai (Japan) en hun groep Beat The Kitchen. Drums United doet in augustus optredens in China. Lucas van Merwijk geeft daar ook workshops zoals tijdens het Nine Beats Drummers Festival in de havenstad Tianjin. Nieuwe leden in de groep zijn Simone Sou uit Brazilië en percussionist en dj Afra Mussawisade uit Iran. Lucas van Merwijk reist eind september naar Los Angeles voor een speciaal concert met het CSULA Afro-Latin Jazz Ensemble. Het concert is de afsluiter van de Summer Sundays Concert Series in het Museum of Latin American Art. Aan het eind van het jaar doet Drums United ook Thailand aan. Van de groep komt dit jaar het album Rhythm Dreams uit. Onder aanwezigheid van de koning zorgt de Cubop City Big Band op 15 december voor een swingende afsluiter tijdens het jaarlijkse Koninkrijksconcert in de Meervaart te Amsterdam.

2015 - 2016

De percussionist is in 2015 vaak op reis met zijn gezelschappen. Met Drums United bezoekt hij opnieuw China en met Music Machine reist hij door China, India, Kaapverdië en Ivoorkust. Drums United is op 26 september een van de attracties tijdens de slotviering van 200 jaar Koninkrijk aan de Amstel in Amsterdam. Op de cd Crime! speelt Nueva Manteca muziek uit gangsterfilms in de stijl van Afro-Cuban Jazz. In 2016 geeft Lucas van Merwijk de hele maand maart workshops in verschillende Chinese steden. Na enkele optredens met Drums United en Music Machine zet hij zijn workshoptournee voort in mei. Het album Star (2016) van Cubop City Big Band bevat latinbewerkingen van soulhits van Earth Wind and Fire. De arrangementen zijn van Oscar Hernández (Spanish Harlem Orchestra), pianist Marc Bischoff en trombonist Ilja Reijngoud. De plaat wordt op 3 juni 2016 gepresenteerd tijdens het Meer Jazz Festival in Hoofddorp. De theatershows met het programma The Soul Of Spanish Harlem is een samenwerking tussen Van Merwijk's Music Machine en de zangeressen Shirma Rouse, Gianna Tam en Lilian Vieira.


 

1961 Born in De Bilt, The Netherlands

1970 starts playing drums

1980 till 1982 studies at the Sweelinck Conservatorium in Amsterdam

1980 starts working in the Salsa and Jazz scene in the Netherlands

1982 till 1986 Boulevard of Broken Dreams Orchestra

1984 till 1987 Henri Guedon, Paris

1985 till 1992 Maarten van Nordens Future Shock

1886 Studies in Habana, Cuba with Oscarito Valdez

1986 1989 teaching Latin Percussion at the Hilversums Conservatory

1986 Tour with Chris Hinze Combination

1987 till present Drums with Nueva Manteca 

1887 till present Drums at the drumfaculty at CODARTS Insititute

1987 till present Drums & Percussion at the Amsterdams Conservatory

1988 Azie tour with Future Shock

1989 playing with Nicky Marrero, Nueva Manteca

1989 till 1991 TV show Jansen & CO

1990 starts trio Sticks & Strings with Leonardo Amuedo

1991 till 1994 Denise Jannah 4tet 

1991 Hans Dulfer Band

1992 Cd URU Sticks and Strings

1992 Studies in Habana Cuba with Oscar Valdez by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1994 Chosen best Jazz Drummer of 93/94 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1994 Chosen best Fusion Drummer of 93/94 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1994 Nueva Manteca Leeds International Music Festival

1994 Tour with Sticks and Strings

1994 Clinictour Germany with Martin Verdonk

1995 Nueva Manteca tour with Bobby Sanabria

1995 starts CUBOP CITY BIG BAND 

1995 Tour USA Nueva Manteca

1995 Nueva Manteca tour with Claudio Roditi

1995 Chosen best Jazz Drummer of 94/95 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1995 Chosen best Fusion Drummer of 94/95 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1995“Award for outstanding service to jazz education” in Los Angeles

1995 Nueva Manteca tour Danmark 

1995 Nueva Manteca tour Germany

1995 CD recording the Machito Project CUBOP CITY BIG BAND 

1996 Chosen best Fusion Drummer of 95/96 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1996 USA tour Nueva Manteca 

1996 Nueva Manteca on Trinidad & Tobago 

1996 Cubop City Big Band tour with Chocolate Armenteros

1996 North Sea Jazz Festival Cubop City

1996 Nueva Manteca Jazzfestival Kouvola Finland

1996 Cubop City Big Band tour with Chocolate Armenteros

1997 Cubop City Big Band recording Moré and More 

1997 Concerts Cubop City Big Band with Edy Martinez

1997 Nueva Manteca tour Danmark & Finland

1997 starts record label Tam Tam Records

1997 recording Sticks & Strings CD JAMFEVER

1997 Chosen best Jazz Drummer of 96/97 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1998 Tour Dutch Antilles with the Cubop City Big Band

1998 Nueva Manteca tour with Luis Conte

1998 Clinic Journees de la Percusion Paris

1998 Nueva Manteca at Salsa Festival Turku Finland

1999 Live in the Hague Cubop City Big Band on Tam Tam Records

1999 Tour Female Factory Moskou and Madrid

1999 Tour Bonaire, Sint Maarten, Curaçao & Aruba with the Cubop City Big Band

1999 North Sea Jazz Festival

1999 Chosen best Fusion Drummer of 98/99 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1999 Concerts Cubop City Big Band with percussionist Armando Peraza

1999 Concerts in Colombia with pianist Edy Martinez

2000 Concerts with spanish percussiongroup Nits de la Mediterania

2000 Nueva Manteca tour Israel

2000 Bomba Moderna festival Torres y Salsa France

2000 starts duo DRUMIX! with senegalese percussionist Aly N'Diaye Rose.

2000 Chosen Jazz Drummer of 99/00 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

2000 starts percussiongroup DRUMS UNITED 

2000 starts Tam Tam Productions foundation

2000 CD Drumix! on TAM TAM Records

2000 Theatre tour She Got Game

2001 STICKS & STRINGS becomes 'Trio Amuedo, van Merwijk, Vierdag' 

2001 Teaching at Manhattan School Of Music Summercamp

2001 Theatre tour She Got Game

2001 Live cd Trio Amuedo, van Merwijk Vierdag, 'Live in Amsterdam on Tam Tam Records

2001 Cubop City Big Band concerts with trésplayer Nelson Gonzales

2001 Cubop City Big Band Torres y Salsa France

2001 Euro Radio Big Band Jazz Meeting for EBU 

2001 Concert for Nelson Mandela, Carré, Amsterdam

2001 Concerts with Percussion group Amsterdam

2002 Theatre tour Drums United program HIT

2002 Teaching at Manhattan School Of Music Summercamp

2002 Nueva Manteca tour with Ralph Irrizarry

2002 Theatre tour She Got Game

2002 Theatre tour Made in Holland

2002 Cubop City Big Band cd 'Arsenio' on Tam Tam Records

2003 Concerts with Slagwerkgroup Amsterdam

2003 tour Puerto Rico Heineken Jazz with Nueva Manteca

2003 Nueva Manteca tour "The Westside Story" with Jeroen van Merwijk

2003 Teaching at Manhattan School Of Music Summercamp

2003 Theatre tour She Got Game

2003 Theatre tour Made in Holland

2003 Cubop City Big Band Tour 'The Mambo Kings'

2004 Manhattan School Of Music Summercamp

2004 Nueva Manteca tour with Orestes Vilató

2004 Theatre tour She Got Game too 

2004 Theatre tour Drums United 'World of Rhythm'

2005 Nueva Manteca tour "My Fair Lady"

2005 Theatre tour Drums United 'World of Rhythm'

2005 Theatre tour Amuedo van Merwijk Vierdag trio

2005 Theatre tour Cubop City Big Band ‘Tribute to Afro Cuba’ 10 year anniversary!

2005 Theatre tour van Merwijk Corsen Vierdag trio

2005 Theatre tour Cubop City Big Band ‘Latin Guitar Explosion’10 year anniversay!

2005 Theatre tour Amuedo van Merwijk Vierdag trio

2005 2006 Nueva Manteca 

2006 Theatre tour Cubop City Big Band ‘Latin Vocal Explosion’ 10 year anniversay!

2006 Theatre tour Drums United 'World of Rhythm' (reprise)

2006 DVD recording Drums United 'World of Rhythm' 

2006 Caribbean tour Cubop City Big Band to Bonaire & Curaçao

2006 Tour Colombia with Nueva Manteca

2006 Theatre tour Drums United ‘Ritmo Inferno’

2006 Clinic Tromp Percussion Biennale 

2007 Theatre tour Cubop City Big Band ‘Latin Diva’s

2007 Van Merwijk’s Music Machine with Konkie Halmeyer, Carlo de Wijs and Roberto Vizcaino

2007 Clinic tour in Germany for Pearl Drums

2007 Drums United tour to Bulgaria and Serbia

2007 Cubop City Big Band with Drums United Grachtenfestival Amsterdam

2007 Theatre tour Drums United ‘Ritmo Inferno’ (reprise)

2007 Chosen to ‘Hall of Fame’ by readers Slagwerkkrant Drummagazine

2007 Drumix! Theatre Tour ‘The World of Drumix!

2007 Nueva Manteca Motown Mambo! concerts

2008 Van Merwijk’s Music Machine with Theodosii Spassov, Martin Verdonk, Reno Steba, Stormvogel.

2008 Drums United tour to Cyprus and Germany

2008 Cubop City Big Band with Drums United Tilburg

2008 Dutch Theatre tour Drums United Slaat Door!

2008 SA Tour Cubop City Big Band Colombia, Surinam, Aruba, Curacao

2008 CD Cubop City Big Band ‘Que Sensacion!’

2008 Cubop City Big Band Tribute to Tito Puente with special guest Andy Gonzales on Bass

2009 Van Merwijk’s Music Machine ‘Latin Soul & Boogaloo’

2009 Drums United tour to Mexico

2009 Drums United tour to Norway

2009 Drums United tour to Germany

2009 Drums United Theatre Tour ‘Slaat door!’

2009 Drumix! Theatre Tour ‘Amsterdam Dakar’

2009 dvd Music Machine & Theodosii Spassov

2009 dvd Music Machine & Konkie Halmeyer

2009 dvd Drums United Ritmo Inferno

2010 Van Merwijk’s Music Machine & Manou Gallo

2010 Cubop City Big Band Otro Mundo ‘Venezuela’ met Roberto Quintero

2010 cd Drums United Heartbeat

2010 Drums United Canada concerts (London) Algoma)

2010 Van Merwijk’s Music Machine & Manou Gallo (Cyprus)

2010 Lucas wins the Global Act Award 2010. Prestigeous Dutch World Music Award

2011 Nueva Manteca Tango con Clave Theatre tour

2011 Nueva Manteca Requiem Tour Israel

2011 Cubop City Big Band Otro Mundo ‘Colombia’ with Edmar Castañeda

2011 Drums United Germany

2011 Van Merwijk’s Music Machine & Manou Gallo Canada tour

2011 Drums United Canada concerts (Montreal, Fredericton, Sherbrooke)

2011 Drums United European Heartbeat (Ireland) with Eamon Murray, Bohdran drum

2011 Nueva Manteca Chicano Rock Theatre Tour

2012 Cubop City Big Band Otro Mundo ‘Uruguay’ met Beatriz Aguiar, José Lopretti, José Perez

2012 Drums United European Heartbeat (Turkey) with Misirli Ahmet, Darbuka 

2012 Drums United Heartbeat tour Netherlands, Germany, Usa, Canada, Norway, Turkey, Luxembourg

2012 Tour Van Merwijk’s Music Machine & Manou Gallo (reprise)

2012 Music Machine ‘Cuban Golden Classics’ Cyprus

2013 Marco Toro Ensamble Salsafestival Toros y Salsa Dax, France

2013 Drums United Heartbeat tour Netherlands, Thailand, Germany, Usa, Canada, Mexico

2013 Music Machine ‘Cuban Golden Classics’ (Sunfest) Canada

2013 Voted Best World/Fusion Drummer of ‘12/’13 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

2013 Los Misticos Salsafestival Dax, France

2013 Los Misticos concerts with Jimmy Bosch, Franky Vasquez and Herman Olivera

2013 Lucas van Merwijk publication ‘WorldBeat’ drumbook

2013 Produceert jeugdpercussie groep 4Beat

2014 4Beat tour China Tour

2014 Drums United Colombia Tour

2014 Produceert female percussie groep Beat The Kitchen

2014 Drums United China tour & Nine Beats Clinics

2014 Lucas van Merwijk Los Angeles concerts tribute to Beny Moré

2014 4Beat tour China tour

2014 Drums United Album ‘Rhythm Dreams’

2014 Drums United China & Thailand Tour.

2014 Koninkrijjksconcert Cubop City Big Band Koning Willem Alexander

2015 200 Year Kingdom concert Drums United

2015 Best Fusion/World Drummer 2015

2015 Music Machine China Tour

2015 Music Machine IndiaTour

2015 Drums United China Tour

2015 Music Machine Cabo Verde Tour

2015 Music Machine Cote Ivoire Tour

2016 China Clinic tour 9Beats

2016 Album Release Star Cubop City Big Band

2016 China Beijing 1st Percussion Festival Clinics and jury

2016 Drums United Tour Surinam

2016 Drums United Tour China

2016 9Beats Summercamp China


2017  The Soul of Spanish Harlem Dutch Theatre Tour

2017  Lucas van Merwijk  China Clinic Tour

2017 China Beijing 1st IPAS clinics and jury

2017  9Beats  Summercamp China

2017  Shanghai Conservatory China Guest Teacher 

2018 Clinic Tour China Nine Beats 

2018 Soul of New York's Spanish HArlem Tour

2018 Cubop City Big Band Shanghai Jazz Festival

2019 Clinic Tour China Nine Beats 

2019 Soul of New York's Spanish HArlem Tour

2019 Drums United with Artvark Tour 

2019 Chosen best Fusion Drummer of 2019 by readers Slagwerkkrant Drummagazine 

2020 Chosen best Fusion Drummer of 2020 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

AS A LEADER

Cubop City Big Band 

Drums United 

Drumix! 

Van Merwijk’s Music Machine

Van Merwijk’s Music Machine Hammond & Steel

Van Merwijk’s Music Machine Theodossi Spassov

Van Merwijk’s Music Machine Latin Soul & Boogaloo

Van Merwijk’s Music Machine Manou Gallo

Van Merwijk’s Music Machine Cuban Golden Classics

The Soul of Spanish Harlem

LATIN/LATIN JAZZ

Nueva Manteca (since 1985)

Sticks and Strings 

Edy Martinez

Andy Gonzalez

Alex Acuna

Orestes Vilato 

Giovanni Hidalgo 

Roberto Vizcaino

Arturo Sandoval 

Luis Conte 

Dave Valentin

Nicky Marrero 

Timbazo

Batida 

Bobby Sanabria 

Armando Peraza 

Alfredo 'Chocolate' Armenteros 

Nelson Gonzales 

Nicky Marrero 

Michel Camilo 

Ralph Irizari

Leonardo Amuedo 

Paquito De Rivera

THEATRE

Ramses Shaffy

She Got Game 

Female Factory 

Leoni Jansen

Liesbeth List 

Laura Fygi

Karin Bloemen 

Paul de Leeuw 

Made in Holland 

West Side Story Nueva Manteca Jeroen van Merwijk

Boulevard of Broken Dreams

JAZZ

Chris Hinze 

Joe Pass 

Claudio Roditi 

Denise Jannah 

Future Shock 

Rick Margitza

Benjamin Herman

George Mraz

Future Shock

Georgy Fame 

Cyrus Chestnut

European Broadcast Union Big Band

Jazzorchestra of the Concertgebouw

POP/ROCK

Candy Dulfer 

Hans Dulfer 

Rory Block 

Tavares 

the Three Degrees 

the Trammps 

Boudewijn de Groot 

Donovan

Hennie Vrienten 

Tuck & Patty 

Lois Lane 

Bob Fosko

the New Cool Collective 

Acda & de Munnick 

Trijntje Oosterhuis 

Jan Akkerman 

WORLD

Glenn Velez 

Henri Guedon 

Lotz Of Music 

Rosenberg Trio

Aly N'Diaye Rose 

N'Gueng Le 

Theodosii Spassov

Hossam Ramzy

Carmen Linares

Carel Kraayenhof

CLASSICAL/CONTEMPORARY CLASSICAL

Jessey Norman 

Het Metropole Orchestra

Slagwerkgroep Amsterdam 

Nits de La Mediterania 

Circle Ensemble

DANCE

Andrés MarÌn

Nuria Manglano

LuÌs de LuÌs

Tap Dogs

Watch: Lucas van Merwijk
featured video
World Beat on iBook Store


Shop Lucas van Merwijk

The Soul of Spanish Harlem

The Soul of Spanish Harlem

Latin Devils
€20,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Star, EWF Latino

Star, EWF Latino

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€17,50 (+ € 3,65 shipping costs)

The Complete Collection 1995-2010

The Complete Collection 1995-2010

Cubop City Big Band

[ SOLD OUT ]

Que Sensación!

Que Sensación!

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€15,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

Arsenio

Arsenio

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€20,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

Live in Amsterdam

Live in Amsterdam

Leonardo Amuedo | Van Merwijk | Vierdag
€20,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Advanced Coordination Studies

Advanced Coordination Studies

€23,95 (+ € 4,40 shipping costs)

World Beat - Rhythms for Drumset

World Beat - Rhythms for Drumset

€23,95 (+ € 0,00 shipping costs)

SKYPE Lesson Lucas 30 minutes

SKYPE Lesson Lucas 30 minutes

Lucas van Merwijk
€27,50 (+ € 0,00 shipping costs)

SKYPE Lesson Lucas 30 minutes

SKYPE Lesson Lucas 30 minutes

Lucas van Merwijk
€27,50 (+ € 0,00 shipping costs)

SKYPE Lesson Lucas 60 minutes

SKYPE Lesson Lucas 60 minutes

€50,00 (+ € 0,00 shipping costs)

Climate Change

Climate Change

Lucas van Merwijk Solo Album
€15,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Lucas van Merwijk Zildjian Signature Drumsticks

Lucas van Merwijk Zildjian Signature Drumsticks

2 set package
€30,00 (+ € 4,40 shipping costs)

Latin Vocal Explosion

Latin Vocal Explosion

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€15,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Buy on Bandcamp Buy on Apple Music
Moré & More

Moré & More

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€15,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

Tribute to Tito Puente

Tribute to Tito Puente

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
Buy on Apple Music
The Machito Project

The Machito Project

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€15,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Buy on Bandcamp 
Heartbeat

Heartbeat

Drums United
Buy on Bandcamp 
Rhythm Dreams

Rhythm Dreams

Drums United
€15,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Buy on Bandcamp 
Drumix!

Drumix!

Lucas van Merwijk & Aly N'Diaye Rose
Buy on Bandcamp 
Jam Fever

Jam Fever

Stick & Strings
€15,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

3 Minute Pieces

3 Minute Pieces

The Professionalz
Buy on Bandcamp 
Cuban Golden Classics

Cuban Golden Classics

Van Merwijk's Music Machine
Buy on Bandcamp 
World Of Rhythm

World Of Rhythm

Drums United
€14,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Van Merwijk's Music Machine

Van Merwijk's Music Machine

With Carlo de Wijs, Roberto Vizcaino & Konkie Halmeyer
€14,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Van Merwijk's Music Machine

Van Merwijk's Music Machine

With Theodosii Spassov, Martin Verdonk, Reno Steba
€14,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Uru

Uru

Stick & Strings
€15,00 (+ € 3,65 shipping costs)

[ SOLD OUT ]

World of Rhythm

World of Rhythm

Drums United
Buy on Apple Music

[ SOLD OUT ]

Live with Manou Gallo

Live with Manou Gallo

Van Merwijks Music Machine
Buy on Apple Music

[ SOLD OUT ]

Hammond & Steel

Hammond & Steel

Van Merwijks Music Machine
Buy on Apple Music

[ SOLD OUT ]

Caribbean Postcard

Caribbean Postcard

Van Merwijks Music Machine
€20,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

The full Tam Tam Productions catalog...