Lucas van Merwijk biography
Jazzprofiles.com:
'Lucas van Merwijk lays down so much good stuff that even the eyes of a trained drummer can't catch it all...’

Lucas van Merwijk is een toonaangevend figuur in de Europese latin, jazz en percussie scene. Hij is een meervoudig bekroonde drummer, die na zijn studie in Cuba naam verwierf als drummer en percussionist. Van Merwijk leidt ook verschillende ensembles en is een veelgevraagd docent. In 2010 ontving hij de Global Act Award van het Muziek Centrum Nederland voor zijn bijdragen aan de World Music scene. Van Merwijk heeft twee publicaties op zijn naam staan.  

 

Lucas gebruikt Zildjian cymbals | Pearl Drums | Remo Drumheads | Lucas van Merwijk Signature Zildjian Drumsticks | Skygel Dampers | SKB Drumcases | Dap Audio Microphones

 

Docent drums aan de Jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, (1989-heden) CVA, Nederland), Docent Drums en Latin Percussion aan de Wereldmuziekafdeling van Codarts (1987 -2017) (Nederland) Docent en docent bij 9Beats (Tianjin, Beijing, China)

Oprichter/leider/arrangeur/muzikaal leider van de internationale slagwerkgroep Drums United. Oprichter en muzikaal leider van de Cubop City Big Band (CCBB, Nederland), Co-directeur van Tam Tam Productions (TTP Amsterdam, Nederland) Expert in latin drums; drummer/percussionist, componist/arrangeur.

 

Levensbeschrijving

• 1961

Lucas van Merwijk wordt in De Bilt geboren en begint op jonge leeftijd met drummen.

 

1979 - 1982

Van Merwijk speelt bij New Wave groep Mijnheer Jansen, studeert aan het Conservatorium van Amsterdam en wordt actief in de Nederlandse jazz- en salsawereld.

 

• 1982 - 1986

Lucas van Merwijk speelt drums bij De Big Bamboo Party Time Calypso Band en het Boulevard Of Broken Dreams Orkest, een muziektheaterproject van Gert-Jan Blom en popgroep Lois Lane.

 

• 1984 - 1987

In Frankrijk werkt Van Merwijk samen met de van Martinique afkomstige percussionist Henri Guédon, die gezien wordt als een vernieuwer op het gebied van het mixen van latin met wereldmuziek.

 

• 1985 - 1992

Future Shock de band van Maarten van Norden is de eerste Nederlandse jazzgroep die gebruik maakt van funkritmes. Van Merwijk vormt samen met bassist Eric Calmes de ritmes actie van de band die onthaald wordt als een sensatie.

 

• 1986

Van Merwijk reist af naar Cuba voor een studie Afro-Cubaanse drums bij drummer Oscarito Valdes, waarna hij zelf als docent latin percussie werkzaam wordt aan het Hilversums conservatorium. In datzelfde jaar is er een toernee hij met de fluitist Chris Hinze.

 

• 1987

Van Merwijk wordt de drummer van de Cu-bop formatie Nueva Manteca. De band bouwt in de loop der jaren met vooruitstrevende bewerkingen een stevige reputatie op binnen de mondiale latinjazzwereld, mede onderbouwd door de Meet The Legends-tournees.

In dit jaar start Van Merwijk ook als docent aan het Codarts te Rotterdam en het Conservatorium van Amsterdam.

 

• 1988

Van Merwijk toert met Future Shock door Azië.

 

• 1989 - 1991

Van Merwijk is de drummer van Jansen & Co, het tv-programma rond zangeres-presentatrice Leoni Jansen.

 

• 1990

Samen met de Uruguyaanse gitarist Leonardo Amuedo start Van Merwijk de formatie Sticks & Strings op. Het derde lid van de band is bassist Reno Steba uit Aruba.

 

• 1991

Van Merwijk werkt met Hans Dulfer en met jazzzangeres Denise Jannah. Hij maakt tot 1994 onderdeel uit van het Denise Jannah kwartet.

 

• 1993

Sticks & Strings brengt de cd URU uit (Timeless Records). Dit is ook het jaar waarin Lucas van Merwijk voor het eerst erkenning krijgt van de lezers van de Slagwerkkrant: hij wordt verkozen tot beste jazzdrummer van de Benelux. Deze titels krijgt hij tot 1999 onafgebroken 1994.

Van Merwijk is volgens de Slagwerkkrantlezers niet alleen de beste jazzdrummer, maar ook de beste fusiondrummer van de Benelux. Beste fusiondrummer wordt hij opnieuw in 1995, 1996, 1999, 2004 en 2005. Naast concerten met Nueva Manteca en Sticks & Strings tourt Van Merwijk ook met percussionist Martin Verdonk door Duitsland om clinics te geven.

 

• 1995

Van Merwijk start met een nieuw project: De Cubop City Big Band. Deze internationale latin jazz en salsa bigband bestaat uit twintig musici. In het oprichtingsjaar verschijnt een cd van de bigband: The Machito Project (Lucho EMI), een eerbetoon aan de grondleggers van de Cubop, Machito.

 

• 1996

Van Merwijk tourt met Nueva Manteca en Cubop City Big Band.

 

• 1997

Van Merwijk richt samen met zijn vrouw Roosje den Hertog het platenlabel Tam Tam Records op. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd Ramses '97 van Ramses Shaffy.

 

• 1998

Er verschijnen twee cd’s op Tam Tam Records: Jam Fever, het tweede album van Sticks & Strings en Moré and More van de Cubop City Big Band. Naast zijn tournees met Nueva Manteca en de Cubop City Big Band geeft Van Merwijk drumclinics in Parijs.

 

• 1999

Van de Cubop City Big Band verschijnt een live- cd (Tam Tam Records): Live in The Hague. Van Merwijk speelt veel met zijn eigen groepen maar is ook op het podium van Female Factory te zien, en geeft optredens Colombia met de pianist Edy Martinez.

Weer stort Van Merwijk zich op een nieuw project: Drumix! Hij vormt dit slagwerkduo samen met de Senegalese percussionist Aly N'Diaye Rose. Het duo brengt in december een album uit op Tam Tam Records getiteld Drumix!

 

• 2000

Van Merwijk richt Drums United op, een ensemble met drummers uit Bangladesh, Senegal, Spanje, Nederland, Suriname en Venezuela. Ook Aly N'Diaye Rose maakt deel uit van de band. De Cubop City Big Band tourt dit jaar niet, maar Van Merwijk gaat de theaters in met de She Got Game en reist met Nueva Manteca naar Israël. 2001

Er vindt een wisseling van de wacht plaats bij Sticks & Strings: bassist Jeroen Vierdag vervangt Reno Steba. De naam verandert in Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag.

 

• 2002

Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag brengt een live album uit: Live In Amsterdam. De cd wordt gepresenteerd met laaiend enthousiaste liner notes van gitarist Walter Becker (Steely Dan). Van Merwijk is weer veelvuldig op het podium te zien, onder meer bij het erefeest voor Nelson Mandela in Carré. Hij doceert op het Manhattan School Of Music Summercamp. De Cubop City Big Band brengt een eerbetoon aan de Cubaanse pionier Arsenio Rodriguez uit getiteld Arsenio (Tam Tam Records). Als gastmuzikant is hierop de Puertoricaanse treséro Nelson Gonzalez te horen. Gianna Tam, de 16-jarige dochter van Van Merwijk, treedt toe tot Drums United.

 

• 2003

Van Merwijk speelt opnieuw veelvuldig in de theaters, niet alleen met She Got Game maar ook met Made In Holland. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de het album Tribute To Fania All Stars.

 

• 2004

Opnieuw geeft Van Merwijk les op het Manhattan School Of Music Summercamp. Drums United komt met een nieuw programma getiteld World Of Rhythm. De groep brengt een album uit onder dezelfde naam.

 

• 2005

Het jaar van een groot aantal tournees: Drums United, Cubop City Big Band en Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag zijn allemaal in het theater te zien. De Cubop City Big Band viert zijn 10-jarige bestaan met de Latin Explosion concerten. De Cubop City Big Band werkt tevens mee aan de soundtrack van de televisieserie Van Jonge Leu En Oale Groond en de gelijknamige single van Herman Finkers. Gianna Tam is hier te horen als achtergrondzangeres.

 

• 2006

Van de World Of Rhythm theatertournee van Drum United verschijnt een dvd. De Cubop City Big Band brengt een live-cd uit getiteld Latin Vocal Explosion met gasten Lilian Vieira en Izaline Calister.

 

• 2007

Naast het explosieve ensemble dat de Cubop City Big Band is bestaat er ook behoefte aan een wat kleinere groep. Dit wordt Van Merwijks Music Machine. Van Merwijk nodigt hiervoor bijzondere internationale artiesten uit. In 2007 zijn dit percussionist Roberto Vizcaino uit Cuba en steelpanspeler Konkie Halmeyer uit Curaçao.

 

• 2008

Van Merwijks Music Machine nodigt fluitist Theodossis Spassov (Bulgarije) uit om naar Nederland te komen. Lucas van Merwijk levert met producer Jurre Haanstra tevens bijdragen aan het album Memorias De Cuba van Carel Kraayenhof.

 

• 2010

Bij de uitreikingen van de Wereldmuziekprijzen van de Dutch Jazz & World Meeting 2010 in Amsterdam, wint Lucas van Merwijk de Global Act Award, bestemd voor een Nederlandse artiest of groep die langere tijd toonaangevend is geweest in de wereldmuziek. Aan de prijs is een bedrag verbonden van vijfduizend Euro. 

 

• 2011

Nueva Manteca doet een tournee met Tango Con Clave en speelt daarbij muziek van tangopionier Astor Piazzolla vanuit een Argentijns en Cubaans perspectief. De band tourt door Israël met Afro Cuban Sanctus, een programma waarin Gregoriaanse melodieën benaderd worden vanuit het latin jazzgenre. De Cubop City Big Band doet een aantal concerten onder de noemer Otro Mundo en presenteert samen met harpist Edmar Castañeda muziek uit Colombia. Van Merwijk toert met Drums United in Duitsland en Canada. De percussiegroep gaat in oktober met de Ierse bodhránspeler Eamon Murray op tournee door Nederland met het programma European Heartbeat. Het concertseizoen 2011-2012 staat voor Nueva Manteca in het teken van Chicano Rock, een ode aan de Latijns-Amerikaanse popmuziek uit de jaren zestig.

 

• 2012

Cubop City Big Band doet met het programma Otro Mundo ‘Uruguay’ optredens met zangeres Beatriz Aguiar, bassist José Lopretti en percussionist José Perez.

Na een editie van de serie European Heartbeat, samen met de Turkse darbukahspeler Misirli Ahmet, doet Drums United een uitgebreide tournee door Nederland, Duitsland, Noorwegen, Luxemburg, Turkije, Noord-Amerika en Canada. De groep Music Machine doet voor het tweede achtereenvolgende seizoen een tournee met bassiste-zangeres Manou Gallo (Ivoorkust). Later in het jaar speelt de Music Machine met het programma Cuban Golden Classics op Cyprus.

Lucas van Merwijk speelt mee in de groep van Drums United-bandlid Marco Toro tijdens een optreden op Toros Y Salsa festival in het Franse Dax.

 

• 2013

Nueva Manteca viert het vijfentwintig jublieum met een concert in het Bimhuis. Van Merwijk treedt opnieuw uitgebreid op in het buitenland met het programma Heartbeat van Drums United. Dit jaar zijn onder meer Thailand, Duitsland, Mexico, de VS en Canada aan de beurt. In het laatstgenoemde land speelt Music Machine hun programma Cuban Golden Classics op Sunfest in Londen, Ontario.

Salsaband Los Misticos is oorspronkelijk opgericht als de huisband van de Amsterdamse salsaclub Mystique. De band wordt geleid door Van Merwijk (timbales) en Juan 'Bulu' Viloria (conga's) en heeft in de bezetting zangeres Yumarya uit Curaçao en Adinda Meertins uit Suriname op Baby Bass. Los Misticos treedt ook buiten de club op en doet een reeks shows met Jimmy Bosch, Franky Vasquez en Herman Olivera. De band speelt ook op het salsafestival in Dax. Lucas van Merwijk publiceert een lesboek voor drummers: World Beat: World Rhythms For Drumset.

 

• 2014

Tam Tam Productions, de organisatie van Van Merwijk en zijn vrouw Roosje den Hertog produceert nu tevens groepen waar de percussionist zelf geen deel van uitmaakt zoals het percussiekwartet 4Beat, dat kinderprogramma’s maakt en Beat The Kitchen, met percussionisten Gianna Tam (Suriname), Femke Krone (NL) en Ryoko Imai (Japan).

Drums United reist in augustus af naar China voor optredens. Lucas van Merwijk geeft daar tevens workshops zoals tijdens het Nine Beats Drummers Festival in de havenstad Tianjin. Nieuwe leden in de groep zijn Simone Sou uit Brazilië en Afra Mussawisade uit Iran.

Lucas van Merwijk reist datzelfde jaar naar Los Angeles voor een speciaal concert met het CSULA Afro-Latin Jazz Ensemble. Het programma vormt de het sluitstuk van de Summer Sundays Concert Series in het Museum of Latin American Art. Datzelfde jaar doet Drums United ook concerten in Thailand. Van deze groep komt dit jaar het album Rhythm Dreams uit. Onder aanwezigheid van koning Willem Alexander zorgt de Cubop City Big Band op 15 december voor een spetterende afsluiter tijdens het Koninkrijksconcert in de Meervaart te Amsterdam.

 

• 2015 - 2016

De percussionist is in 2015 frequent op reis met zijn ensembles. Met Drums United bezoekt hij opnieuw China en met de Music Machine speelt hij in China, India, Kaapverdië en Ivoorkust.

Drums United is op 26 september een van de succesnummers tijdens de slotviering van 200 jaar Koninkrijk. Op het album Crime! brengt Nueva Manteca composities uit bekende misdaadfilms inzet idioom van Afro-Cuban Jazz. In 2016 geeft Lucas van Merwijk gedurende de hele maand maart drumclinics door heel China. Na enkele concerten met Drums United en de Music Machine zet hij zijn clinictournee voort in mei.

Het album Star (Tam Tam Records 2016) van Cubop City Big Band bevat latinbewerkingen van het repertoire van de funkpioniergroep Earth Wind and Fire. De arrangementen zijn afkomstig van Oscar Hernández (Spanish Harlem Orchestra), pianist Marc Bischoff en trombonist Ilja Reijngoud. De theatershows met het programma The Soul Of Spanish Harlem is een samenwerking tussen Van Merwijk's Music Machine met de zangeressen Shirma Rouse, Gianna Tam en Lilian Vieira.

 

• 2017 - 2019

Van Merwijk blijft zeer actief in binnen en buitenland. In 2017 zijn er nogmaals meerdere clinic-tournees door China georganiseerd in samenwerking met drumschool Ninebeats. Dit instituut geeft tevens van Merwijks drummethodes 'World Beat' en 'Advanced Coordination Studies' uit. Van Merwijk produceert in samenwerking met pianist Koen van Baal, voor deze school in 2018 een reeks play-alongs. In 2019 brengt de drummer zijn eerste solo drums album uit (Climate Change, Tam Tam Records) 

Van Merwijks slagwerkgroep Drums United gaat een vruchtbare samenwerking aan met saxofoonkwartet Artvark en tourt hiermee een aantal jaren langs de Nederlandse muziekpodia en jazzfestivals.

• 2020 -2022

Jeroen van Merwijk, de broer van de percussionist wordt ongeeslijk ziek. Op initiatief van cabaretier en schrijver Heman Finkers produceert Lucas in samenwerking met hem en tal van andere cabaretiers (Paul van Vliet, Jack Spijkerman, Harry Jekkers, Diederik van Vleuten) het album Leve van Merwijk, Vrienden zingen Jeroen (Tam Tam Records). Het album bereikt de nummer 1 positie in de iTunes Album top 100.

Tijdens de Corona pandemie blijft van Merwijk werken aan nieuwe studio projecten (CD Caribbean Postcard, Tam Tam Records), en produceert hij nieuwe theaterprojecten (Drums United, Birth of the Beat), Latin Devils (The Soul of New Yorks Spanish Harlem).

De Cubop City Big band viert in 2021 zijn vanwege de pandemie met een jaar uitgestelde 25 jarig jubileum en brengt in 2022 een via crowdfunding tot stand gekomen album uit dat in het teken staat van de muziek van Tito Rodriguez (El Inolvidable, Tam Tam Records). 

In 2021 wordt van Merwijk aangesteld als artsitiek directeur van het Dias Latinos festival in Amersfoort. Na een moeizame start in het corona jaar 2021 komen van Merwijks ambities tijdens de editie van 2022 tot bloei met de introductie van nieuwe elementen waaronder een jaarlijks festival thema, een concours, een danscongres en het aanstellen van een Artist in Residence. 

Van Merwijks orkest de Cubop City Big Band gaat in 2022 een samenwerking aan met Artist in Residence pianist Randal Corsen en zanger Dibo Durán.

Het project is getiteld Salsa Antiyana en staat in het teken De Antillen, het Dias Latinos festival thema van dat jaar. Het programma wordt tevens uitgevoerd tijdens het North Sea Jazzfestival

 


 

1961 Born in De Bilt, The Netherlands

1970 starts playing drums

1980 till 1982 studies at the Sweelinck Conservatorium in Amsterdam

1980 starts working in the Salsa and Jazz scene in the Netherlands

1982 till 1986 Boulevard of Broken Dreams Orchestra

1984 till 1987 Henri Guedon, Paris

1985 till 1992 Maarten van Nordens Future Shock

1886 Studies in Habana, Cuba with Oscarito Valdez

1986 1989 teaching Latin Percussion at the Hilversums Conservatory

1986 Tour with Chris Hinze Combination

1987 till present Drums with Nueva Manteca 

1887 till present Drums at the drumfaculty at CODARTS Insititute

1987 till present Drums & Percussion at the Amsterdams Conservatory

1988 Azie tour with Future Shock

1989 playing with Nicky Marrero, Nueva Manteca

1989 till 1991 TV show Jansen & CO

1990 starts trio Sticks & Strings with Leonardo Amuedo

1991 till 1994 Denise Jannah 4tet 

1991 Hans Dulfer Band

1992 Cd URU Sticks and Strings

1992 Studies in Habana Cuba with Oscar Valdez by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1994 Chosen best Jazz Drummer of 93/94 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1994 Chosen best Fusion Drummer of 93/94 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1994 Nueva Manteca Leeds International Music Festival

1994 Tour with Sticks and Strings

1994 Clinictour Germany with Martin Verdonk

1995 Nueva Manteca tour with Bobby Sanabria

1995 starts CUBOP CITY BIG BAND 

1995 Tour USA Nueva Manteca

1995 Nueva Manteca tour with Claudio Roditi

1995 Chosen best Jazz Drummer of 94/95 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1995 Chosen best Fusion Drummer of 94/95 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1995“Award for outstanding service to jazz education” in Los Angeles

1995 Nueva Manteca tour Danmark 

1995 Nueva Manteca tour Germany

1995 CD recording the Machito Project CUBOP CITY BIG BAND 

1996 Chosen best Fusion Drummer of 95/96 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1996 USA tour Nueva Manteca 

1996 Nueva Manteca on Trinidad & Tobago 

1996 Cubop City Big Band tour with Chocolate Armenteros

1996 North Sea Jazz Festival Cubop City

1996 Nueva Manteca Jazzfestival Kouvola Finland

1996 Cubop City Big Band tour with Chocolate Armenteros

1997 Cubop City Big Band recording Moré and More 

1997 Concerts Cubop City Big Band with Edy Martinez

1997 Nueva Manteca tour Danmark & Finland

1997 starts record label Tam Tam Records

1997 recording Sticks & Strings CD JAMFEVER

1997 Chosen best Jazz Drummer of 96/97 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1998 Tour Dutch Antilles with the Cubop City Big Band

1998 Nueva Manteca tour with Luis Conte

1998 Clinic Journees de la Percusion Paris

1998 Nueva Manteca at Salsa Festival Turku Finland

1999 Live in the Hague Cubop City Big Band on Tam Tam Records

1999 Tour Female Factory Moskou and Madrid

1999 Tour Bonaire, Sint Maarten, Curaçao & Aruba with the Cubop City Big Band

1999 North Sea Jazz Festival

1999 Chosen best Fusion Drummer of 98/99 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

1999 Concerts Cubop City Big Band with percussionist Armando Peraza

1999 Concerts in Colombia with pianist Edy Martinez

2000 Concerts with spanish percussiongroup Nits de la Mediterania

2000 Nueva Manteca tour Israel

2000 Bomba Moderna festival Torres y Salsa France

2000 starts duo DRUMIX! with senegalese percussionist Aly N'Diaye Rose.

2000 Chosen Jazz Drummer of 99/00 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

2000 starts percussiongroup DRUMS UNITED 

2000 starts Tam Tam Productions foundation

2000 CD Drumix! on TAM TAM Records

2000 Theatre tour She Got Game

2001 STICKS & STRINGS becomes 'Trio Amuedo, van Merwijk, Vierdag' 

2001 Teaching at Manhattan School Of Music Summercamp

2001 Theatre tour She Got Game

2001 Live cd Trio Amuedo, van Merwijk Vierdag, 'Live in Amsterdam on Tam Tam Records

2001 Cubop City Big Band concerts with trésplayer Nelson Gonzales

2001 Cubop City Big Band Torres y Salsa France

2001 Euro Radio Big Band Jazz Meeting for EBU 

2001 Concert for Nelson Mandela, Carré, Amsterdam

2001 Concerts with Percussion group Amsterdam

2002 Theatre tour Drums United program HIT

2002 Teaching at Manhattan School Of Music Summercamp

2002 Nueva Manteca tour with Ralph Irrizarry

2002 Theatre tour She Got Game

2002 Theatre tour Made in Holland

2002 Cubop City Big Band cd 'Arsenio' on Tam Tam Records

2003 Concerts with Slagwerkgroup Amsterdam

2003 tour Puerto Rico Heineken Jazz with Nueva Manteca

2003 Nueva Manteca tour "The Westside Story" with Jeroen van Merwijk

2003 Teaching at Manhattan School Of Music Summercamp

2003 Theatre tour She Got Game

2003 Theatre tour Made in Holland

2003 Cubop City Big Band Tour 'The Mambo Kings'

2004 Manhattan School Of Music Summercamp

2004 Nueva Manteca tour with Orestes Vilató

2004 Theatre tour She Got Game too 

2004 Theatre tour Drums United 'World of Rhythm'

2005 Nueva Manteca tour "My Fair Lady"

2005 Theatre tour Drums United 'World of Rhythm'

2005 Theatre tour Amuedo van Merwijk Vierdag trio

2005 Theatre tour Cubop City Big Band ‘Tribute to Afro Cuba’ 10 year anniversary!

2005 Theatre tour van Merwijk Corsen Vierdag trio

2005 Theatre tour Cubop City Big Band ‘Latin Guitar Explosion’10 year anniversay!

2005 Theatre tour Amuedo van Merwijk Vierdag trio

2005 2006 Nueva Manteca 

2006 Theatre tour Cubop City Big Band ‘Latin Vocal Explosion’ 10 year anniversay!

2006 Theatre tour Drums United 'World of Rhythm' (reprise)

2006 DVD recording Drums United 'World of Rhythm' 

2006 Caribbean tour Cubop City Big Band to Bonaire & Curaçao

2006 Tour Colombia with Nueva Manteca

2006 Theatre tour Drums United ‘Ritmo Inferno’

2006 Clinic Tromp Percussion Biennale 

2007 Theatre tour Cubop City Big Band ‘Latin Diva’s

2007 Van Merwijk’s Music Machine with Konkie Halmeyer, Carlo de Wijs and Roberto Vizcaino

2007 Clinic tour in Germany for Pearl Drums

2007 Drums United tour to Bulgaria and Serbia

2007 Cubop City Big Band with Drums United Grachtenfestival Amsterdam

2007 Theatre tour Drums United ‘Ritmo Inferno’ (reprise)

2007 Chosen to ‘Hall of Fame’ by readers Slagwerkkrant Drummagazine

2007 Drumix! Theatre Tour ‘The World of Drumix!

2007 Nueva Manteca Motown Mambo! concerts

2008 Van Merwijk’s Music Machine with Theodosii Spassov, Martin Verdonk, Reno Steba, Stormvogel.

2008 Drums United tour to Cyprus and Germany

2008 Cubop City Big Band with Drums United Tilburg

2008 Dutch Theatre tour Drums United Slaat Door!

2008 SA Tour Cubop City Big Band Colombia, Surinam, Aruba, Curacao

2008 CD Cubop City Big Band ‘Que Sensacion!’

2008 Cubop City Big Band Tribute to Tito Puente with special guest Andy Gonzales on Bass

2009 Van Merwijk’s Music Machine ‘Latin Soul & Boogaloo’

2009 Drums United tour to Mexico

2009 Drums United tour to Norway

2009 Drums United tour to Germany

2009 Drums United Theatre Tour ‘Slaat door!’

2009 Drumix! Theatre Tour ‘Amsterdam Dakar’

2009 dvd Music Machine & Theodosii Spassov

2009 dvd Music Machine & Konkie Halmeyer

2009 dvd Drums United Ritmo Inferno

2010 Van Merwijk’s Music Machine & Manou Gallo

2010 Cubop City Big Band Otro Mundo ‘Venezuela’ met Roberto Quintero

2010 cd Drums United Heartbeat

2010 Drums United Canada concerts (London) Algoma)

2010 Van Merwijk’s Music Machine & Manou Gallo (Cyprus)

2010 Lucas wins the Global Act Award 2010. Prestigeous Dutch World Music Award

2011 Nueva Manteca Tango con Clave Theatre tour

2011 Nueva Manteca Requiem Tour Israel

2011 Cubop City Big Band Otro Mundo ‘Colombia’ with Edmar Castañeda

2011 Drums United Germany

2011 Van Merwijk’s Music Machine & Manou Gallo Canada tour

2011 Drums United Canada concerts (Montreal, Fredericton, Sherbrooke)

2011 Drums United European Heartbeat (Ireland) with Eamon Murray, Bohdran drum

2011 Nueva Manteca Chicano Rock Theatre Tour

2012 Cubop City Big Band Otro Mundo ‘Uruguay’ met Beatriz Aguiar, José Lopretti, José Perez

2012 Drums United European Heartbeat (Turkey) with Misirli Ahmet, Darbuka 

2012 Drums United Heartbeat tour Netherlands, Germany, Usa, Canada, Norway, Turkey, Luxembourg

2012 Tour Van Merwijk’s Music Machine & Manou Gallo (reprise)

2012 Music Machine ‘Cuban Golden Classics’ Cyprus

2013 Marco Toro Ensamble Salsafestival Toros y Salsa Dax, France

2013 Drums United Heartbeat tour Netherlands, Thailand, Germany, Usa, Canada, Mexico

2013 Music Machine ‘Cuban Golden Classics’ (Sunfest) Canada

2013 Voted Best World/Fusion Drummer of ‘12/’13 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

2013 Los Misticos Salsafestival Dax, France

2013 Los Misticos concerts with Jimmy Bosch, Franky Vasquez and Herman Olivera

2013 Lucas van Merwijk publication ‘WorldBeat’ drumbook

2013 Produceert jeugdpercussie groep 4Beat

2014 4Beat tour China Tour

2014 Drums United Colombia Tour

2014 Produceert female percussie groep Beat The Kitchen

2014 Drums United China tour & Nine Beats Clinics

2014 Lucas van Merwijk Los Angeles concerts tribute to Beny Moré

2014 4Beat tour China tour

2014 Drums United Album ‘Rhythm Dreams’

2014 Drums United China & Thailand Tour.

2014 Koninkrijjksconcert Cubop City Big Band Koning Willem Alexander

2015 200 Year Kingdom concert Drums United

2015 Best Fusion/World Drummer 2015

2015 Music Machine China Tour

2015 Music Machine IndiaTour

2015 Drums United China Tour

2015 Music Machine Cabo Verde Tour

2015 Music Machine Cote Ivoire Tour

2016 China Clinic tour 9Beats

2016 Album Release Star Cubop City Big Band

2016 China Beijing 1st Percussion Festival Clinics and jury

2016 Drums United Tour Surinam

2016 Drums United Tour China

2016 9Beats Summercamp China


2017 The Soul of Spanish Harlem Dutch Theatre Tour

2017 Lucas van Merwijk China Clinic Tour

2017 China Beijing 1st IPAS clinics and jury

2017 9Beats Summercamp China

2017 Shanghai Conservatory China Guest Teacher 

2018 Clinic Tour China Nine Beats 

2018 Soul of New York's Spanish Harlem Tour

2018 Cubop City Big Band Shanghai Jazz Festival

2019 Clinic Tour China Nine Beats 

2019 Soul of New York's Spanish Harlem Tour

2019 Drums United with Artvark Tour 

2019 Release Lucas van Merwijk solo album Climate Change

2019 Chosen best Fusion Drummer of 2019 by readers Slagwerkkrant Drummagazine 

2020 Germany Tour Latin Devils

2020 Chosen best Fusion Drummer of 2020 by readers Slagwerkkrant Drummagazine

2021 Germany Tour Latin Devils

2021 Cubop City Big Band 25 Anniversary Tour

2021 Van Merwijks Music Machine cd 'Caribbean Postcard' on Tam Tam Records 

2022 Cubop City Big Band at North Sea Jazz Festival

2022 Cubop City Big Band cd 'El Inolvidable' on Tam Tam Records

2022 Germany Tour Latin Devils

2022 Drums United 'Birth of The Beat' Dutch Theatre Tour 

 

 

 

 


AS A LEADER

Cubop City Big Band 

Drums United 

Drumix! 

Van Merwijk’s Music Machine

Van Merwijk’s Music Machine Hammond & Steel

Van Merwijk’s Music Machine Theodossi Spassov

Van Merwijk’s Music Machine Latin Soul & Boogaloo

Van Merwijk’s Music Machine Manou Gallo

Van Merwijk’s Music Machine Cuban Golden Classics

The Soul of Spanish Harlem

LATIN/LATIN JAZZ

Nueva Manteca (since 1985)

Sticks and Strings 

Edy Martinez

Andy Gonzalez

Alex Acuna

Orestes Vilato 

Giovanni Hidalgo 

Roberto Vizcaino

Arturo Sandoval 

Luis Conte 

Dave Valentin

Nicky Marrero 

Timbazo

Batida 

Bobby Sanabria 

Armando Peraza 

Alfredo 'Chocolate' Armenteros 

Nelson Gonzales 

Nicky Marrero 

Michel Camilo 

Ralph Irizari

Leonardo Amuedo 

Paquito De Rivera

THEATRE

Ramses Shaffy

She Got Game 

Female Factory 

Leoni Jansen

Liesbeth List 

Laura Fygi

Karin Bloemen 

Paul de Leeuw 

Made in Holland 

West Side Story Nueva Manteca Jeroen van Merwijk

Boulevard of Broken Dreams

JAZZ

Chris Hinze 

Joe Pass 

Claudio Roditi 

Denise Jannah 

Future Shock 

Rick Margitza

Benjamin Herman

George Mraz

Future Shock

Georgy Fame 

Cyrus Chestnut

European Broadcast Union Big Band

Jazzorchestra of the Concertgebouw

POP/ROCK

Candy Dulfer 

Hans Dulfer 

Rory Block 

Tavares 

the Three Degrees 

the Trammps 

Boudewijn de Groot 

Donovan

Hennie Vrienten 

Tuck & Patty 

Lois Lane 

Bob Fosko

the New Cool Collective 

Acda & de Munnick 

Trijntje Oosterhuis 

Jan Akkerman 

WORLD

Glenn Velez 

Henri Guedon 

Lotz Of Music 

Rosenberg Trio

Aly N'Diaye Rose 

N'Gueng Le 

Theodosii Spassov

Hossam Ramzy

Carmen Linares

Carel Kraayenhof

CLASSICAL/CONTEMPORARY CLASSICAL

Jessey Norman 

Het Metropole Orchestra

Slagwerkgroep Amsterdam 

Nits de La Mediterania 

Circle Ensemble

DANCE

Andrés MarÌn

Nuria Manglano

LuÌs de LuÌs

Tap Dogs

 

 

Discografie (selectie)
 • Boulevard of Broken Dreams - It's the Talk of the Town (1985)
 • Future Shock - Electric Night (1988)
 • Nueva Manteca - Varadero Blues (1989)
 • Nueva Manteca - Afrodisia (1991)
 • Henny Vrienten - Mijn Hart Slaapt Nooit (1991)
 • Future Shock - Handclaps 1988)
 • Sticks & Strings - Uru (1992)
 • Candy Dulfer - Sax a Go Go (1993)
 • Nueva Manteca - Porgy & Bess (1994)
 • Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band -The Machito Project (1995)
 • Candy Dulfer - Big Girl (1996)
 • Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band - Moré & More (1997)
 • Sticks & Strings - Jamfever (1997)
 • Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band - Live in the Hague (1998)
 • Nueva Manteca - Nightpeople (1998)
 • Lucas van Merwijk & Aly N'Diaye Rose - Drumix! (1999)
 • Trio Amuedo van Merwijk Vierdag - Live in Amsterdam (2001
 • Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band - Arsenio (2002)
 • Nueva Manteca - Congo Square (2002)
 • Nueva Manteca - Westside Story (2003)
 • Drums United - World of Rhythm (2005)
 • Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band - Latin Vocal Explosion (2007)
 • Drums United - Heartbeat (2010)
 • Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band - Que Sensación! (2011)
 • Drums United - Rhythm Dreams (2014)
 • Van Merwijk's Music Machine - Cuban Golden Classics (2015)
 • The Professionalz - Three Minute Pieces (2015)
 • Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band - EWF Latino (2016)
 • Lucas van Merwijk - Climate Change (2019)
 • Van Merwijks Music Machine - Caribbean Postcard (2021)
 • Vrienden zingen Van Merwijk - Leve van Merwijk (2022)
 • Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band - El Inolvidable (2022)

Watch: Lucas van Merwijk
featured video
World Beat on iBook Store


Shop Lucas van Merwijk

The Soul of Spanish Harlem

The Soul of Spanish Harlem

Latin Devils
€20,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Star, EWF Latino

Star, EWF Latino

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€19,00 (+ € 4,10 shipping costs)

The Complete Collection 1995-2010

The Complete Collection 1995-2010

Cubop City Big Band

[ SOLD OUT ]

Que Sensación!

Que Sensación!

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€20,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

Arsenio

Arsenio

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€20,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

Live in Amsterdam

Live in Amsterdam

Leonardo Amuedo | Van Merwijk | Vierdag
€20,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Advanced Coordination Studies

Advanced Coordination Studies

€23,95 (+ € 5,00 shipping costs)

World Beat - Rhythms for Drumset

World Beat - Rhythms for Drumset

€23,95 (+ € 5,25 shipping costs)

SKYPE Lesson Lucas 30 minutes

SKYPE Lesson Lucas 30 minutes

Lucas van Merwijk
€75,00 (+ € 0,00 shipping costs)

SKYPE Lesson Lucas 30 minutes

SKYPE Lesson Lucas 30 minutes

Lucas van Merwijk
€75,00 (+ € 0,00 shipping costs)

SKYPE Lesson Lucas 60 minutes

SKYPE Lesson Lucas 60 minutes

€100,00 (+ € 0,00 shipping costs)

Climate Change

Climate Change

Lucas van Merwijk Solo Album
€20,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Lucas van Merwijk Zildjian Signature Drumsticks

Lucas van Merwijk Zildjian Signature Drumsticks

2 set package
€30,00 (+ € 4,40 shipping costs)

Latin Vocal Explosion

Latin Vocal Explosion

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€18,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp Buy on Apple Music
Moré & More

Moré & More

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€22,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 
Tribute to Tito Puente

Tribute to Tito Puente

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€22,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Apple Music

[ SOLD OUT ]

The Machito Project

The Machito Project

Lucas van Merwijk & his Cubop City Big Band
€22,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

Heartbeat

Heartbeat

Drums United
€22,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 
Rhythm Dreams

Rhythm Dreams

Drums United
€17,00 (+ € 4,00 shipping costs)

Buy on Bandcamp 
Drumix!

Drumix!

Lucas van Merwijk & Aly N'Diaye Rose
Buy on Bandcamp 
Jam Fever

Jam Fever

Stick & Strings
€22,50 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

3 Minute Pieces

3 Minute Pieces

The Professionalz
€22,50 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 

[ SOLD OUT ]

Cuban Golden Classics

Cuban Golden Classics

Van Merwijk's Music Machine
€20,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 
World Of Rhythm

World Of Rhythm

Drums United
€14,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Van Merwijk's Music Machine

Van Merwijk's Music Machine

With Carlo de Wijs, Roberto Vizcaino & Konkie Halmeyer
€14,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Van Merwijk's Music Machine

Van Merwijk's Music Machine

With Theodosii Spassov, Martin Verdonk, Reno Steba
€14,00 (+ € 3,65 shipping costs)

Uru

Uru

Stick & Strings
€22,50 (+ € 4,10 shipping costs)

[ SOLD OUT ]

World of Rhythm

World of Rhythm

Drums United
€22,50 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Apple Music

[ SOLD OUT ]

Live with Manou Gallo

Live with Manou Gallo

Van Merwijks Music Machine
€22,50 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Apple Music

[ SOLD OUT ]

Hammond & Steel

Hammond & Steel

Van Merwijks Music Machine
€19,50 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Apple Music

[ SOLD OUT ]

Caribbean Postcard

Caribbean Postcard

Van Merwijks Music Machine
€20,00 (+ € 4,10 shipping costs)

Buy on Bandcamp 
El Inolvidable

El Inolvidable

Cubop City Big Band
€20,00 (+ € 4,10 shipping costs)

The full Tam Tam Productions catalog...